Video Pasangan Ditangkap Khalwat Dipaksa Berbogel Tular.


Tular di media sosial video pasangan ditangkap khalwat dan dipaksa berbogel oleh orang yang menankap meraka dan merakam kejadian itu.

Menurut laporan Malaysiakini, Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Kelantan (JAHEAIK) menegaskan rakaman pasangan ditangkap khalwat dan dipaksa berbogel yang tular di media sosial sejak beberapa hari lalu bukan berlaku di negeri itu.

Pengarah JAHEAIK Datuk Mohd Rahim Jusoh berkata ia selepas pihaknya melihat sendiri rakaman itu.

"Malah kita juga tidak mengenali sesiapa yang berada dalam video tersebut. Mereka dalam video itu juga tidak memakai unifom penguat kuasa JAHEAIK," katanya kepada Malaysiakini, hari ini.

Rakaman yang tular di media sosial itu menunjukkan seorang lelaki dan perempuan remaja dikerumuni sekumpulan lelaki di luar sebuah bilik kerana disyaki berkhalwat, didakwa berlaku di negeri itu.

Dalam rakaman itu, mereka yang tidak berpakaian - dan dilarang berbuat demikian - dimarahi kumpulan itu. Malah ada juga yang dilihat mengambil gambar mereka.

Mohd Rahim berkata, penguatkuasa JAHEAIK bertindak berdasarkan prosedur operasi standard (SOP) jika membuat serbuan seumpama itu.

"Kita ada SOP dan serbuan yang kita buat adalah bersifat untuk mendidik sebaliknya bukan bertujuan mengaibkan.

"Saya sendiri tidak pasti kejadian itu di mana, tetapi berdasarkan bahasa percakapan mereka juga kita dapat bukan berlaku di Kelantan," katanya.

Beliau meminta pengguna media sosial agar tidak mudah menuding jari kepada mana-mana pihak dalam soal ini, sebaliknya merujuk pihak yang bertanggungjawab. - Malaysiakini