Berita Informasi Terkini

Only for Admin

Ads

Dikuasakan oleh Blogger.

Cari Blog Ini

Arkib Blog

Full-Width Version (true/false)

I Am The Author

Featured

Ads

Borang Maklumat Hubungan

Nama

E-mel *

Mesej *

Subscribe Newsletter

Follow by Email

Footer Pages

/fa-fire/ YEAR POPULAR$type=one

Isnin, 11 Jun 2018

Lelaki Bunuh Diri Di Mekah Petanda Buat Kita Bahawa 'Depresi' Memerlukan Sokongan Dari Orang Sekeliling


Masihkah anda ingat kejadian yang mengemparkan seluruh dunia apabila dikejutkan dengan satu insiden bunuh diri di tanah suci Mekah.

Mangsa yang juga seorang jemaah di  Masjidilharam, Arab Saudi maut selepas nekad untuk terjun dari tingkat atas di ruang ibadah jemaah di hadapan Kaabah ketika solat terawih sedang dilakukan.


Laporan dari Free Malaysia Today menyatakan,mangsa adalah seorang lelaki warganegara Perancis.Namun ada juga yang menyatkan bahawa mangsa bertidak sedemikian kerana masalah depresi.

Salah seorang pengguna Twitter mengatakan kejadian serumpama itu membuka mata kita bahawa masalah depresi sememangnya bahaya dan bukan hanya dengan menggunakan satu kaedah sahaja mamapu mengubati masalah ini.

"Lelaki bunuh diri depan Kaabah ialah satu pesan yang Tuhan mahu hantar kepada kita semua; bahawa kegawatan dalam diri tak mampu selesai meski kita paling dekat dengan kiblat. Depression perlukan komunikasi manusia sesama. Lihat dalam diri, dengar orang keliling",tulisnya.


Sememangnya seseorang yang mengalami depresi atau lebih dikenali sebagai kemurungan ini amat memerlukan seseorang bagi mendengar setiap masalah yang terpaksa dibebaninya.Ada kalanya dengan kehadiran pendengar setia seperti ini mampu membantu gologan ini dari terus menyendiri dan akhirnya akan membunuh diri kerana terangkap dalam masalah sendiri.

Ada juga yang berpendapat bahawa kejadian seumpama ini meskipun seseorang yang mengalamai kemurungan sudah pun dekat di rumah Allah,namun masih melakukan perkara yang dilarang Nya menunjukkan bertapa pentingnya komunikasi diantara manusia bagi membantu mereka.


Selain itu,ada juga yang mempertikaikan adakah arwah akan di masukkan ke dalam syurga kerana membunuh diri namun,komen tersebut telah membuatkan dirinya dikecam pengguna laman Twitter yang lain dengan menyatakan semua itu adalah kerja tuhan kita sebagai manusia tidak perlu menghukumnya.

Kesimpulannya,seseorang yang mengalamai depresi ini amat memerlukan sokongan daripada orang sekeliling untuk terus bangkit bukan membiarkan mereka berseorangan.

Kita sebagai manusia jangan mudah menghukum orang lain.Editor-Sofia

Tiada ulasan:

Catat Ulasan