Isteri Terkejut Jumpa Mayat Suami Dalam Keadaan Tergantung Lepas Solat Tarawih


INDONESIA- Baru-baru ini satu peristiwa yang amat mengemparkan penduduk di Kota Malang,Indoensia apabila seorang lelaki yang dikenali sebagai Zainul ditemui mati dalam keadaan tergantung.

Mangsa yang dikenali sebagai Zainul Arifin,52,yang menetap di Jl Basuki Rahmad II, Kampung Kauman, Kecamatan Klojen, Kota Malang ditemui mati sekitar pukul 9.00 malam.

Zainul ditemui mati dalam keadaan tergantung dengan seutas tali yang dijerut. 

Ketua Plois Malang Kota IPDA Ni Made Seruni Marhaeni menjelaskan, anak kandung mangsa A Mardiansyah yang membuat laporan kepada pihak polis lepas terkejut melihat keadaan mangsa.

Selepas mendapat laporan tersebut,beberapa anggota terlah diarahkan ke lokasi kejadian.

Di lokasi itu, Zainul dilihat tergantung dari tinggkat dua rumah dan kakinya tergantung di atas tangga.

Menurut keteranagan yang diberikan oleh anak mangsa, A Mardiansyah dan ibunya, Sri Astutik sebelum itu sempat berbuka bersama-sama.

Sebelum kejadian itu mangsa juga kelihatan sudah selesai menunaikan solat magrib di Masjid Taufiqurahman di Jl. Basuki Rahmad II, dan kemudian pulang ke rumah.

Sekitar pukul 8:30 malam A Mardiansyah dan ibunya berangkat ke masjid untuk menunaikan solat tarawih di Masjid Taufiqurahman.

Namun,Zainul masih tidak kelihat diperkarangan masjid pada waktu itu.
Sebaik sahaja selesai menunaikkan solat tarawih, Mardiansyah terlebih dahulu pulang ke rumahnya.

Sekitar pukul 9.45 malam,isteri mangsa pulang ke rumah namun tidak melihat kelibat suaminya di dalam rumah dan menyangkakan Zainul masih di masjid sedang bertadarus.

Tidak lama kemudian sekitar jam 9.50 malam,Mardiansyah keluar untuk menghantar isterinay berubat.

Seorang lagi anak mangsa yang dikenali sebagai Muhamad Taufiqurahman memaklumkan kepada ibunya bahawa dia ada menelefon ayahnya itu namun tidak berangkat.

Sekali lagi anak mangsa membuat panggilan telefon kepada ayah.Kali ini isteri mangsa terdengar deringan telefon bimbit mangsa berbunyi dari tingakat atas rumahnya.

Disebabkan berasa curiga dengan keadaan itu,Sri lantas naik ke tingkat atas dan mendapati Zainul dalam keadaan tergantung dengan lehernya terikat.

Sri terkejut apabila mengetahui suaminya tergantung lalu dia memberitahu jirannya dan terus ke balai polis untuk membuat laporan.

Pihak polis tidak menolak sebarang kemungkinan bahawa mangsa membunuh diri memandangkan tiada sebarang tanda kekerasan atau penganiayaan di tubuh badan mangsa.

Selain itu,Sri juga ada memaklumkan kepada pihak polis bahawa Zainul sedang menderita sakit saraf pada bahagian kakinya.

Rata-rata orang awam yang mengenali mangsa sangat terkejut apabila mendengar berita ini kerana mangsa merupakan seorang lelaki yang rajin beribadah di masjid dan sangat baik orangnya.Editor-Noora