Video: "Patutlah Anak Takut Nak Ke Taska", Guru Lempang Anak Murid Sampai Ketakutan.


Menerusi sebuah rakaman kamera litar tertutup CCTV yang memaparkan seorang guru taska bertindak menampar seorang murid lelaki menggunakan tangan kirinya sehingga menyebabkan kanak-kanak malang ini terjatuh dan menagis dalam keadaan ketakutan.

Video ini juga telah dimuat naik oleh ibu saudara salah seorang daripada murid taska berkenaan dan lebih daripada 134,000 tontonan serta 4,100 perkongsian di laman Facebook.Video ini juga dikatakan kian menular di media sosial dan telah mencetuskan kemarahan dikalangan netizen.

Menurut salah seorang penggadu yang menggunakan nama Ayang Retroholic,kejadian ini dikatakan berlaku di sebuah taska di Kulai,Johor.Ianya terbongkar selepas terdapat kesan lebam akibat cubitan dan separuh dari kuku jari tengah kirinya patah.Disebabkan itu anak saudaranya menajadi truama untuk pergi ke taska.

Sejurus kejadian,ibu bapa kepada murid berkenaan telah pun membuat satu laporan polis di Balai Polis Daerah Kulai pada pukul 3.45 petang Rabu lalu kerana bimbang akan keselamatan anak mereka.

Melalui akaun Facebooknya,wanita ini ada menulis "Assalammulaikum,Hari ini dan pagi ini setelah seharian penat semalam, nak share satu entry berkenaan sebuah child care tempat anak saudara saya bersekolah. Satu laporan polis dan aduantelah di buat di Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) berkaitan kes cubit anak sampai lebam dan kuku anak saudara hilang hampir separuh.Sebabnya masih tidak dapat dikenal pasti.

Namun,setelah pihak kami meneliti video rakaman kamera litar tertutup CCTV,pada mulanya pemilik taska ini tidak mahu memberikan sebarang kerjasama.Setelah 4 jam meneliti video rakaman kamera tersebut kami dapati ada sesuatu yang tidak kena mengenai taska ini.

Jika diikut pada logik akal rakan-rakan yang pernah menjadi guru taska pernah ke melakukan perkara sebegini kepada kanak-kanak? Saya juga dahulu pernah mengajar budak berumur 9 hingga 10 tahun.Namun,saya tahu cara bagaimana mahu mendidik mereka.Meskipun dalam keadaan marah,sehingga bangunan bawah boleh mendengar suara saya,tidak pernah terlintas untuk melakukan perkara sebegitu kepada anak didik saya.

Bayangkan budak lima tahun diperlakukan sebegitu rupa.Rakaman ini berjaya dirakam sebelum 'mouse' dirampas oleh guru taska kerana mereka takut lebih banyak lagi perkara yang kami tahu.Sudah semestikan keadilan akan ditntut.

"Tapi yang kena bukan anak saudara saya.Tapi anak orang lain.Kasihan mereka patutlah takut untuk ke sekolah."

Menurutnya,akibat daripada kejadian itu anak saudaranya menjadi murung,sedangkan baru empat bulan bersekolah.Dari persekolah bermula sehingga jam 12 tengah hari mereka tidak mahu makan.Kami lihat sendiri dari dalam CCTV apa yang dilakukan oleh guru terbabit.Bukan niat mahu melingkupkan perniagaan mereka.Tetapi beginikah cara untuk mendidik anak bangsa menuju ke jalan Allah.Editor-Sofia