Video Lelaki Seret Anjing Di Belakang Skuter Dikecam Netizen.CHINA - Seorang lelaki bertindak kejam dengan mengheret anjing dengan tali di belakang skuternya dan telah dirakam sewaktu berada di jalan telah mencetuskan kemarahan penduduk di China.

Rakaman video itu menunjukkan seorang lelaki yang sedang menunggang skuter dan mengheret seekor anjing dengan talinya di leher di bandar Shantou, Wilayah Guangdong.

Difahamkan, lelaki itu tidak sedar akan tindakan kejamnya terhadap haiwan itu.

Tidak lama kemudian, sepasang kekasih dilihat menunjuk ke arah anjing itu dan bercakap dengan lelaki itu namun lelaki terbabit hanya memandang anjing itu tetapi tidak berhenti.

Akhirnya, seorang lelaki dikatakan tidak dapat melihat kejadian itu dan membeli anjing itu dari lelaki tersebut lalu melepaskan anjing itu, menurut media berkenaan.

Ekoran dari itu, ramai pengguna bersih China marah akan tindakan lelaki itu.

Tambah seorang lagi, "walaupun anda tidak suka dengan haiwan, anda tidak boleh sesuka hati menyeksa dan menyakiti mereka."

"Tolong layan semua kehidupan dengan penuh hormat," kata seorang lagi.

Jason Baker selaku Naib Presiden Rakyat untuk Rawatan Etika Haiwan (PETA) Asia berkata, "pengganas haiwan mengambil isu-isu mereka tentang mangsa yang terdedah namun sasaran mereka tidak terhad kepada haiwan dan sasaran lain mungkin termasuk kanak-kanak."

Tambahnya lagi, "pakar telah pun mengenal pasti kezaliman yang dilakukan terhadap haiwan sebagai tanda psikopati dan bendera merah yang menunjukkan masa depan keganasan semakin meningkat."

"Manakala orang yang menyalahgunakan haiwan membahayakan kepada seluruh komuniti dan itu kerana China tidak mempunyai penalti atau denda untuk penyalahgunaan binatang seperti individu yang ganas seperti lelaki ini tidak dihukum."

Sementara itu, PETA masih dalam proses utntuk mengenalpasti lelaki dan kedua saksi itu.

"Dan ini adalah satu lagi contoh kejadian tragik kenapa China memerlukan undang-undang perlindungan haiwan,"ujar Mr Baker.

Walaupun China mempunyai undang-undang yang melindungi hidupan liar berasaskan tanah dan akuatik, namun ianya tetap tidak mempunyai undang-undang yang melindungi kebajikan haiwan atau menghalang kekejaman terhadap haiwan.

Namun pada September 2009, aktivitis hak-hak haiwan dan pakar undang-undang mula mengedarkan draf undang-undang mengenai Perlindungan Haiwan dan pada tahun 2010 pula, satu undang-undang mengenai Pencegahan Kekejaman terhadap haiwan untuk pertimbangan Majlis Negeri, menurut Hak Asasi Manusia di China iaitu Organisasi kerajaan yang berpusat di New York.

Menurut Media China, draf itu mencadangkan denda sehingga 6,000 yuan (£696) dan penahanan dua minggu bagi mereka yang didapati bersalah di atas kekejaman haiwan.

Walau bagaimanapun sehingga hari ini, tiada kemajuan yang telah dibuat.

Pegawai media PETA Asia, Keith Guo berkata, "kes kejam mengenai haiwan sering dilaporkan, terutama yang melibatkan kucing dan anjing kecil, kadang kala tikus."

Katanya lagi, "kadang kala pemilik haiwan cuba untuk mengajar binatang peliharaan sebagai pengajaran dengan secara tidak langsung mendera secara fizikal setelah melakukan sesuatu yang salah."

Tambah Guo, banyak pendera haiwan yang tidak menyedari bahawa ia salah menganiaya haiwan.

"Dalam kes ini, kami tidak tahu mengapa lelaki itu berbuat demikian, tetapi menunjukkan cukup jelas bahawa tindakan lelaki itu ganas dan salah."

Namun dalam pada masa yang sama, tindakan kejam ini tidak diketahui oleh undang-undang dan itu perlu berhenti. Walaupun undang-undang pertama negara yang melindungi kebajikan haiwan masih belum diterima pakai, peningkatan kes-kes pengabaian haiwan dan kekejaman yang serius terhadap haiwan seperti pembunuhan anjing dan pembakaran kucing telah menyebabkan kebencian serius dalam masyarakat.

Sebelum ini, satu contoh yang terkenal ialah Festival Daging Anjing Yulin yang menjadi kontroversi, di mana menyaksikan lebih daripada 10,000 anjing dibunuh dengan kejam dan di makan di Wilayah Guangxi pada musim panas soltis.

Sementara itu, aktivitis hak asasi sukarelawan dan pencinta haiwan di seluruh negara telah menganjurkan kempen kesedaran awam untuk menyerukan larangan terhadap penderaan haiwan selama bertahun-tahun.

Dan lebih daripada 80 peratus pengguna bersih yang mengambil bahagian dalam kaji selidik yang dijalankan oleh portal web Sina dan enjin carian Sohu yang menganggap orang akan merawat haiwan dengan lebih baik jika undang-undang berjalan melalui cadangan tersebut.

Manakala lagi 75 peratus yang mencadangkan menyalagunakan haiwan sehingga mati harus didakwa sebagai kesalahan jenayah.

Kata Encik Guo, "kami boleh membuat model selepas undang-undang perlindungan haiwan Hong Kong dan Taiwan bagi memasukkan denda, syarat penjara dan pesanan khidmat masyarakat kepada pesalah."

Ujarnya lagi, kita harus membiarkan orang-orang yang menyalahgunakan haiwan ini tahu bahawa kelakuan seperti ini salah di sisi undang-undang." Editor: AA