Video Cikgu Kejut Pelajar Tidur Dikecam Netizen.


Seorang guru veteran, Lisa Houston bersara dari Williamston, Sekolah Tinggi Palmetto Selatan Carolina Selatan, di mana dia telah mengajar selama 27 tahun, selepas video guru terbabit  disiarkan di media sosial.

Di dalam video berdurasi 59 saat ini memaparkan guru terbabit sedang berdiri di atas meja pelajar yang sedang tidur itu,kejadian tersebut disaksikan oleh muridd-murid yang lain,dapat juga didengar para pelajarnya ketawa melihat aksi guru terbabit.Kejadian dikatakan berlaku pada 26 April yang lalu.Guru ini juga dikatakan menggunakan kakinya untuk mengejut pelajar terbabit.

Pada masa yang sama, Houston menepuk muka pelajar dengan tangannya, menghentak kakinya di atas meja, memijak dada dan bahu pelajar yang tidur itu dengan kakinya serta menarik rambut. Dia juga menggunakan suara yang tinggi dan berkata, 'Bangun!' kepada pelajar terbabit.

Dalam satu kenyataannya kepada WYFF, Houston berkata, 'Jika anda bertanya kepada mana-mana pelajar yang saya ajarkan, mereka akan memberitahu anda bahawa saya mengajar mereka, membuat mereka terjaga dan ketawa.'

Dia mengakui bahawa 'video kelihatan teruk,' tetapi dia menambah, 'Sekiranya anda tidak mengetahui keadaannya, anda tidak tahu apa yang sedang berlaku, tetapi itu bukan tindakan yang jahat. Saya mahu orang ramai mengetahui bahawa saya suka pelajar itu, dan hubungan kami antara satu sama lain adalah baik-baik sahaja. Saya tidak akan melakukan apa-apa untuk menyakiti dia. '

Houston berkata selepas video ini tersebar, pelajar itu telah membuat kenyataan kepada pihak sekolah. Pihak sekolah mengatakan bahawa sekolah itu tidak dapat mendedahkan kandungan kenyataan pelajar atas sebab-sebab privasi.

Doug Atkins, yang meletak jawatan sebagai naib pengerusi Lembaga Sekolah Daerah Anderson 1 sebagai tanda protes terhadap kelakuan Houston.

Penolong Pengawai Daerah Anderson 1, Jane Harrison, dalam satu kenyataan kepada WYFF bahawa Houston mempunyai 'rekod prestasi pengajaran yang cemerlang,'  memilih untuk bersara awal 'demi kepentingan sekolahnya '.

Atkins tidak bersetuju dan mengatakan bahawa Houston sebenarnya terpaksa melakukannya.

'Mereka memberitahu dia terpaksa meletak jawatan,' katanya. 'Sekiranya dia tidak meletak jawatan, dia mungkin akhirnya akan dipecat.'

Ayah remaja itu, Julian Johnson, memberitahu FOX Carolina bahawa dia atau anaknya tidak meminta tindakan disiplin dilakukan ke atas Houston. Malah, Johnson berkata bahawa dia tidak menyedari bahawa anaknya terlibat dalam insiden itu sehingga pegawai sekolah memanggilnya mengenainya.

'Anak saya tiada kaitan dengan perkara ini. Dia letih dan tertidur, 'kata Johnson. 'Saya tidak memintanya untuk dipecat.

Berikutan perletakan jawatan Houston, penduduk setempat berganding bahu dalam usaha untuk mendapatkannya semula.

Lebih daripada 1,400 orang telah menandatangani persetujuan menuntut agar beliau di serap kembali menjadi tenaga pengajar.

'Lisa Houston telah dituduh salah' menyakiti 'seorang pelajar.

Dalam sebuah video, Rippleller Photography, meletakkan hastag '#HoustonStrong', menunjukkan pelajar-pelajar Sekolah Menengah Palmetto yang membantah pesaraan Houston melalui perarakan dan demonstrasi.Editor-Sofia