Perdana Menteri Akan Singkirkan Beberapa Ketua Perkhidmatan Salah Guna Kuasa


Menurut Perdana Menteri ke-7 Tun Dr Mahathir Mohamad yang baru sahaja mengangkat sumpah jawatannya semalam,beliau menyatakan bahawa akan ada berberapa Ketua Jabatan di agensi kerajaan yang akan ditamatkan perkhidmatannya.

Ianya kerana ada diantara mereka yang dikaitkan dengan salah guna kuasa diberikan.

"Akan ada beberapa Ketua Jabatan yang mesti digugurkan kerana didapati sesetengah dari mereka dikaitkan dengan Perdana Menteri sebelum ini yang mana telah disifatkan oleh masyarakat telah melakukan penipuan".

Selain itu,beliau juga berjanji akan membentuk kerajaan yang baik berdasarkan perlembagaan dan undang-undang yang akan membimbing kami sepanjang pentadbiran dilaksanakan,"katanya.

Dan apabila ditanya mengenai tempoh perkhidmatannya sebagai seorang Perdana Menteri,Tun Dr Mahathir berkata,beliau akan memegang jawatan yang diamanahkan oleh rakyat selagi perkhidmatannya diperlukan,namun tidaklah terlalu lama.

"Pakatan Harapan (PH) akan membentuk kabinet baharu.Dan saya rasa saya ada pengalaman disebabkan itu kerajaan mungkin memerlukan pengalaman saya.Saya akan kekal selagi mana saya duperlukan,namun tak terlalu lama,"ujarnya lagi.

Tambah Perdana Menteri Ke-7 lagi,meskipun beliau adalah Perdana Menteri,dirinya masih perlu mempertimbangkan segala pendapat daripada parti komponen yang ada.Editor-Sofia