Kanak-kanak 4 Tahun Temui Ajal Semasa Mandi Manda Di Taman Tema


JOHOR- Sememangnya musim cuti sebegini rata-rata ibu bapa akan meluangkan masa yang ada dengan membawa anak-anak mereka bercuti dan jauh dari kesibukan kota.

Pastinya anak-anak gembira dan seronok dengan apa yang telah dirancang oleh ibu bapa mereka bagi mengisi masa cuti sekolah.

Sudah pasti lokasi seperti pantai,taman teman air akan menjadi pilihan utama para ibu bapa untuk membawa anak-anak mereka bercuti.Segala persiapan seperti barang mandian,baju mandi,dan sun block dibawa semasa bercuti.

Anak-anak lah yang paling gembira dan bahagia apabila dibawa bercuti namun,beringat lah kegembiraan ini boleh bertugas sedih jika kita tidak memantau aktiviti anak-anak.

Satu kejadian menyayat hati telah berlaku di Lata Sri Pulai hari ini apabila dua orang kanak-kanak dalam lingkungan 4 tahun telah disahkan meninggal dunia di lokasi kejadian.Mangsa dipercayai lemas semasa mandi manda di dalam taman teman tersebut.

Menurut sumber,kawasan taman teman tersebut tidak mempunyai petugas khas bagi memantau dan menyelamat kan mangsa lemas sekiranya berlaku kecemasan.

Oleh yang demikian,ibu bapa di nasihatkan supaya berhati-hati dan peka dengan keadaan sekeliling.Bukan itu sahaja ibu bapa juga perlu memantau pergerakan anak-anak kerana sekiranya berlaku perkara sebegini kita boleh bersiap sedia atau pun jika anak-anak anda tidak tahu berenang bawa lah pelampung bagi keselamatnya.

Kadang kala anak-anak kecil ini apabila mereka ke taman teman mereka menjadi begitu teruja dan terlampau seronok sehingga boleh mengabaikan keselamatan.Jadi kisah ini sebagai satu pengajaran buat kita semua.Editor-Sofia