Jika Benar Dia Serius Mencintai Kamu, Ajak Dia Jumpa Orang Tua Kamu.


“Akan tiba suatu zaman bagi manusia, barnagsiapa di antara mereka yang bersabar berpegang teguh pada agamanya, ia ibarat menggenggam bara api” (HR. At Tirmidzi )

Bagaikan sudah menjadi kebiasaan bagi anak mudah yang bercinta untuk tidak menolak cinta seseorang terutamanya bagi wanita yang mempnyai rasa cinat terhadap seseorang lelaki.

Kadang-kadang muncul pelbagai ketakutan dan kebimbangan, takut jika menolak nanti akan menyakiti hatinya, memutuskan hubungan silaturahim, takut jadi karma nanti tidak ada lagi yang mau, bahkan takut kehilangan si dia dan menjadi milik orang lain.

Melalui muzik, tayangan sinetron dan filem televisyen, melalui media sosial bahkan portal-portal online yang sengaja menyalurkan tips-tips membina hubungan yang baik dengan sang kekasih agar berjaya bermaksiat, nauzubillahi min zalik.

Rasulullah SAW menyampaikan  pesana 14 abad yang lalu, akan tiba masa di mana memegang teguh agama ibarat menggenggam bara api.

Itulah perumpamaan untuk menggambarkan betapa susahnya menjadi orang yang taat kepada Allah SWT, selalu mematuhi perintah dan larangan Al-Qur'an dan melakukan apa yang Rasulullah saw sebagai contoh dan meninggalkan apa yang dilarang Rasulullah.

Salah satu perkara yang menjadi ujian untuk wanita terutama untuk lelaki adalah mengenai hubungan lelaki dan wanita.

Di saat teman sekeliling kita sudah punya teman lelakinya, di mana setiap malam minggu ada yang jemput untuk berjalan-jalan.

Sementara kita masih 'single' ditambah lagi dengan pelbagai cemurahan seperti tidak lakukan sebagainya akan membuatakan kita tergesa-gesa mencari teman lelaki.

Perkataan cinta, kasih sayang, cinta, perhatian adalah ujian bagi seorang wanita.

Sekiranya seorang lelaki datang kepada seorang perempuan dengan lembut, menyampaikan nuraninya jika dia mengasihi anda maka berhati-hatilah supaya tidak mudah ditipu dan terpesona.

Ingatlah, lelaki yang hebat bukan lelaki yang pandai menyebarkan daya tarikan dan pandai mengikat kata-kata yang indah, tetapi lelaki yang hebat adalah mereka yang tahu bagaimana menghormati wanita, memahami bagaimana menghormati wanita dan tahu bagaimana cintanya.

Sebagai contoh seorang wanita mesti mempunyai komitmen yang kuat untuk tidak melakukan aktiviti yang boleh menjerus kearah kemaksiataan  kerana ia merosakan ketaatan dan ketakwaan kepada Allah SWT.

Cinta sejati yang tulud dari hati seorang lelaki mempunyai sifat menjaga dan seseorang wanita yang dia suka termasuk menjaga dan melindungi dari dosa zina zina perzinaan, mata perzinaan dan bermoral yang lain.

Oleh itu lelaki yang benar-benar mengasihi anda maka dia tidak akan dengan mudah menyatakan kasih sayangnya sebelum dia sedar bahawa dia sudah bersedia untuk berkahwin.Sumber: elmina-id.com.Editor-Sofia