"Jabatan Peguam Negara (AGC) Adalah Bebas Dari Politik"-Tan Sri Mohamad Apandi Ali


PUTRAJAYA - Menurut Jabatan Peguam Negara (AGC),pihaknya akan terus menjalankan tugas dengan memberikan khidmat penasihat undang-undang kepada kerajaan tidak mengira siapa pun bakal pemerintaj kerajaan pada masa yang akan datang.
Hal tersebut telah dinyatakan oleh Peguam Negara Tan Sri Mohamad Apandi Ali,pihaknya tetap akan menjalankan tugas seperti biasa dengan membuat pendakwaan berdasarkan undang-undang yang telah ditetapkan.

"AGC,adalah bebas daripada politik.Ianya selaras dengan moto kami iaitu akan berusaha menegakkan undang-undang,pada setiap masa,tanpa rasa gentar dan sebarang campur tangan politik,"katanya.

Mohamed Apandi telah dilantik menjadi Peguam Negara pada 27 Julai 2015 yang lalu bagi menggantikan Tan Sri Abdul Ghani Patail perkhidmatannya ditamatkan atas faktor kesihatan.

Kes pertama yang dikendalikan oleh beliau adalah pada 30 Jun 2016 dalam mengetuai pasukan pendakwa yang melibatkan rasuh  Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng dan ahli perniagaan wanita Phang Li Koon di Mahkamah Tinggi Pulau Pinang.

Walau bagaimanapun, Pakatan Harapan telah berjaya mentadbir Malayasia selepas prosese PRU14 yang diadakan semalam.Sumber-Sinar Harian.Editor-Sofia