Ibu Terkejut Lihat Handphone Anak Lelaki Berusia 15 Tahun.


Seorang ibu yang prihatin telah mendapati di dalam telefon bimbit anak lelakinya yang berusia 15 tahun ada mengandungi mesej 'menjijikkan' dari seorang pekerja seks yang menawarkan perkhidmatan mereka.

Ibu Melbourne , Gemma marah apabila dia mendapati anaknya telah mendapatkan perkhidmatan pekerja dari laman web backpage.com , yang kini telah dipadam serta merta.

Mesej-mesej itu mengandungi istilah seksual 'grafik', menurut Gemma, yang memberitahu news.com.au dia perlu mencari makna kata-kata tersebut di dalam internet bagi mudah untuk difahami.

'Bolehkah saya datang ke sana ? Pada permulaan pertama selama 2 jam saya akan memukulnya, saya akan membawa beberapa pesta supaya kita boleh berehat sedikit juga,' tulisnya.

Semua wanita menjawab 'ya', dengan salah seorang daripada mereka menawarkan untuk melakukannya di sebuah apartmen namun perlu melakukan perkhidmatan penuh (semula jadi) untuk harga $ 900.

Gemma berkata dia bimbang tentang bagaimana mudah ia untuk anak di bawah umur mengakses laman web sebegitu.

'Kami tidak mempunyai masalah dengan industri pelacuran , kami faham ia adalah pekerjaan untuk sesetengah orang. Namun yang menjadikan ia salah adalah perkhidmatannya sangat mudah diakses oleh sesiapa sahaja, "katanya.

Ia tidak menyalahi undang-undang untuk mengendalikan rumah pelacuran di Victoria tetapi adalah menyalahi undang-undang untuk menawarkan seks tanpa perlindungan atau untuk memujuk orang dewasa melakukan seks.

'Kami tidak faham mengapa tiada siapa yang melakukan apa-apa mengenainya, tidak ada yang benar-benar peduli.Sekiranya perkara ini terjadi kepada anak masing-masing barulah ada kesedaran dan segala tindakkan akan di ambil,"katanya.

Jurucakap Polis Victoria memberitahu news.com.au bahawa tiada apa yang menyalahi undang-undang yang berlaku.

Orang yang menerima mesej tidak dapat mengetahui usia penghantar tanpa diberitahu terlebih dahulu.

Backpage.com baru-baru ini telah dirampas oleh FBI dan pengasasnya Michael Lacey telah didakwa kerana melakukan perkhidmatan seks di atas talian.

* Gemma adalah nama palsu yang digunakan untuk melindungi dirinya dan identiti anaknya.Editor- Sofia.