Datuk Umur 62 Tahun 'Pancit' Selepas Malam Pertama


SULAWESI – Sebelum ini kita pernah mendengar satu perkahwinan seorang nenek bersama remaja lelaki berusia 16 tahun yang dikatakan kecoh di media sosial.

Kini,perkahwinan seorang lelaki warga emas bersama pasangannya seorang gadis berusia 18 tahun pula menjadi perbulan orang ramai di media sosial.

Semasa majlis perkahwinan pasangan ini yang diadakan di Sulawesi Selatan, Indonesia,lelaki yang berusia 62 tahun ini selamat diijab kabulkan dengan sekali lafaz di hadapan penghulu kampung.Majlis di adakan di rumah mempelai wanita.

Menurut laporan,pengantin lelaki yang jauh lebih tua dan boleh dipanggil atuk ini,telah memverikan wang hantaran sebanyak 35 juta rupiah (RM 11, 264.45) ,satu set barangan kemas serta 300 kilogram beras kepda pengantin perempuan.

Menurut ketua kampung ,Zainal Arifin Daeng Mangung,berkata,sememangnya tiada sebarang paksaan dalam perkahwinan ini meskipun,isteri Sualeman jauh lebih muda daripadanya.pertama kali pasangan ini bertemua setahun yang lalu iaitu selepas dua bulan pemergian isterinya.

"Pada tahun lalu saya ke rumah dia untuk membuat parang memandangkan ayahnya sangat mahir dalam bidang pertukangan besi,lalu saya terlihat Diana (isteri)dan merasa tenang apabila melihatnya"kata Sulaeman.

Tidak lama selepas itu Sulaeman melamar gadis sunti ini untuk dijadikan isterinya yang sah.Diana juga mengakui bahawa dia amat selesa bersama Sulaeman meskipun jarak usia yang sangat berbeza.

"Doakan hubungan kami berpanjangan dan diberikan rezeki yang melimpah ruah",ujar Diana.Tambah Sulaeman,dia akui sedikit kepenatan sebaik sahaja selesai malam pertamanya bersama isteri memandangkan usianya sudah tua.