Benarkah Jabatan Imigresen Malaysia Sahkan Najib Dan Rosmah Disenarai Hitam?


PUTRAJAYA - Kecoh di laman media sosial mengenai kenyataan Jabatan Imigresen Malaysia,telah mengesahkan bahawa Bekas Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak dan Datin Seri Rosmah Mansor disenarai hitamkan dari ke luar negara.

Kenyataan ini telah dikeluarkan sendiri oleh  Jabatan Imigresen melalui akaun Facebook rasminya.

Selain itu di media sosial masih hangat mempersoalkan jadual penerbangan Najib dan isterinya ke Jakarta dengan menaiki pesawat peribadi melalui Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah,Subang.

Walau bagaimanapun,penerbangan ini terpaksa dibatalkan atas faktor keselamatan kerana ramai orang awam berkumpul di lapangan terbang berkenaan sejak dari pagi tadi.Sebelum ini di laman Twitternya Najib berkata,beliau akan mengambil keputusan untuk bercuti bagi meluangkan masa bersama dengan keluarganya selepas kejatuhan BN dalam PRU14 baru-baru ini.

Beliau juga menyatakan BN akan terus komited untuk membantu proses peralihan kuasa seperti yang telah dinyatakan oleh Tun Mahathir Mohamad sebelum ini.

"Ianya merupakan detik peting dalam sejarah Malayasia selepas 40 tahun di dalam arena politik berdasarkan pilihan raya yang diadakan baru-baru ini,dengan itu saya membuat keputusan untuk bercuti dalam jangan masa pendek untuk meluangkan masa bersama keluarga.

Tambah beliau lagi,BN amat menghormati kehendak dan keputusan rakyat untuk membantu memudahkan proses peralihan kuasa,"katanya.

'Segala apa yang terbaik buat Malaysia dan rakyat akan sentiasa menjadi keutamaan saya.Saya juga akan terus memcurahkan khidmat untuk rakyat dengan kudrat yang ada,".

Namun, menurut Ketua Pengarah Imigresen Malaysia, Datuk Seri Mustafar Ali berkata, pihaknya setakat ini tidak menyenaraihitamkan nama Datuk Seri Najib dan isterinya.
"Setakat ini mereka (Najib dan Rosmah) tidak lah termasuk dalam senari hitam Imigresen Malaysia seperti yang digembar-gemborkan oleh media tempatan,saya boleh sahkan mereka tidak disenaraihitamkan.

Tambahnya lagi,mereka tiada halanga untuk ke luar negara,"jelasnya.

Dakwaan tersebut dibuat berdasarkan carian di Semakan Status Perjalanan Imigresen (SSPI).Editor-Sofia