Anak Kecil Ini Diperlakukan Dengan Kejam Sehingga Kakinya Terpaksa Dipotong


Anak adalah anugerah terindah daripada tuhan kepada manusia.Ada sesetengah daripada pasangan yang sudah berumah tangga tidak lagi dikurniakan cahaya mata dan perlu menunggu bertahun-tahun untuk mendapatkan zuriat.

Namun,malangnya ada juga ibu bapa yang sudah dikurniakan anak tetapi mensia-siakan nya dengan mendera mereka.

Apabila ibu bapa angkat Paula Hudgell mula-mula melihat bayi lelaki bernama Tony ini, dia memandang mata coklat anak kecil dengan dengan hati yang pilu.

Dia berkata: "Matanya penuh dengan kesedihan yang tidak pernah diketahui oleh anak kecil yang lain. Dia sangat sempurna di mata saya meskipun ada kekurangan,".Malangnya anak lecil ini telah didera oleh ibu dan ayah kandungnya sendiri,kini telah diperjarakan selama 10 tahun pada bulan Februari atas kesalahan mendera sehingga mengakibat kan kecederaan.

Paula telah membongkar jenayah mereka dan membawa pasangan itu ke muka pengadilan demi menyelamat kan anak kecil yang tidak berdosa itu.

Tony telah dimasukkan ke hospital pada usia 41 hari, dengan pelbagai kegagalan organ di dalam tubuh badannya dan banyak tulang yang patah

Menjelang usianya empat bulan,beratnya hanya 9lb 7oz dan dia telah diberikakan kepada keluarga baru iaitu  Paula, 50, dan Mark, 53 yang memiliki tujuh orang anak sendiri.

Paula hanya tahu serba sedikit sahaja mengenai anak kecil ini,namun ibu bapa kandung Tony menyatakan kecederaan itu adalah kerana kemalangan yang dahsyat.

Malah, ibu bapa kandungnya Tony Smith, 47, dan Jody Simpson, 24, telah membuat beberapa penderaan terhadap bayi mereka dalam tempoh sepuluh hari,termasuklah menghayunkan anak mereka menggunakan kaki sehinggakan tubuh anak kecil ini terpelating.

Mahkamah juga menyatakan ibu bapa Tony lewat untuk mendapatkan rawatan bayi selama beberapa hari kerana mereka sedang menunggu  tukang paip memperbaiki mesin air panas.

Selepas mendapati pasangan itu bersalah kerana melakukan penganiayaan kanak-kanak, pihak mahkamah telah ditunjukkan gambar menyayat hati Tony. Ia didedahkan kepada mahkamah buat pertama kalinya bahawa Tony telah kehilangan kedua-dua kakinya kerana dipotong akibat jangkitan dari kecederaannya. Mereka menitiskan air mata melihat keadaan nasib anak kecil itu.


Paula, dari Kings Hill, Kent, berkata tentang pertemuan pertamanya dengan bayi itu pada bulan Februari 2015: "Tony adalah seorang kanak-kanak yang sangat istimewa di mata saya.

"Dia telah dimasukkan ke hospital dan hampir meninggal dunia kerana terlampau banyak kecederaan di dalam organ dalamannya.

"Doktor telah melakukan yang terbaik untuknya,dari perutnya membesar seperti belon bagi melawan jangkitan,tulang pahanya patah,pergelangan kakinya patah,ibu jari patah dan pelbagai lagi kecederaan serius yang telah alaminya.

"Hati saya sebak melihat apakah nasib yang bakal dilalui oleh anak kecil ini nanti".


Pasangan ini telah mengambil keputusan untuk menjaga Tony dan membawanya bertemu dengan anak-anaknya iaitu Ben, 28, Chloe, 23, Ryan, 26, Kyle, 16, Jessica, 11, Jaden, sepuluh, dan Lacey, lima.

Paula, seorang bekas penyelidik pasaran, berkata: "Saya tidak fikir terlalu banyak tentang ibu bapanya kita semua hanya mahu menjaganya dengan baik dan dapat menguruskan segala keperluan perubatan Tony.

"Saya tidak dapat bayangkan peritnya mengandung dan kini adalah masa untuk melawat ibu bapa kandung Tony.Ayah kandungnya, berkata, 'Terima kasih kerana menjaga anak lelaki kami. Anda akan fikir kami ibu bapa yang teruk tetapi ia hanya satu kemalangan yang dahsyat.
"Ibunya tidak mahu menatap pandangan saya. Selepas itu, saya bertanya kepada pekerja sosial apa yang dimaksudkannya. "Paula tidak dapat menerimanya sekiranya ia berpunca daripada kemalangan yang tidak disengajakan.

Paula mengingatkan: "Doktor menjelaskan masa depan Tony tidak diketahui kerana tiada anak lain dalam umurnya sebegini dapat di selamat dari kecederaan yang mengerikan itu.

"Doktor memberi amaran bahawa dia mungkin tidak dapat duduk atau merangkak, dan dia boleh menghadapi kelewatan tumbesaran akibat dari jumlah ubat yang telah menyelamatkan nyawanya.Bukan itu sahaja sedikit sebanyak ianya mempengaruhi pendengaran dan penglihatannya.


"Saya tidak dapat memahami bagaimana orang-orang yang telah menyakiti Tony masih bebas dan.
"Saya tahu polis Kent sedang meneliti kes itu tetapi saya tidak mempunyai hak untuk mendapatkan maklumat sehingga saya adalah ibu bapa Tony.

"Sebaik sahaja penerimaan diterima, saya menghubungi mereka dan diberi lebih banyak maklumat tetapi mendapat surat daripada CPS yang mengatakan bahawa terdapat 'bukti tidak mencukupi untuk diteruskan'.

"Saya kecewa dan menulis e-mel pada hari yang sama lalu dihantar kepada Chief Constable Alan Pughsley dan telah direkodkan oleh Polis dan Pesuruhjaya Jenayah Kent Matthew Scott.


"Saya juga menghantarnya kepada Michael Gove, yang merupakan Setiausaha Negara untuk Keadilan pada masa itu.

"Dari situ, Ahli Parlimen tempatan Tom Tugendhat menjawab untuk melihat apa yang boleh dilakukan.

"Saya juga menulis Hak Mangsa untuk Rayuan surat kepada CPS. Dalam beberapa minggu, seorang detektif datang untuk melihat saya untuk menjelaskan mengapa tidak pergi ke mahkamah.

"Semasa pertemuan ini saya mendapati polis tidak menyedari pertemuan pertama saya dengan bapa Tony.


"Saya juga memberitahunya tentang dua insiden di mana Tony telah mula berhubung dengan ibu bapanya. Pada satu ketika serpihan di belakang lutut Tony telah terputus.

"Dia terkejut. Dia berkata akan melihat semula kes itu. "

Smith dan Simpson didakwa pada Januari 2017.

Ia mengambil masa setahun bagi kes itu untuk sampai ke pihak mahkamah, di mana masa kecil Tony kedua-dua kakinya telah dipotong, kaki kanan pada bulan Mei dan kiri pada bulan Oktober.


Paula berkata: "Membuat keputusan untuk meneruskan pemotongan kaki pertama adalah perkara yang paling sukar. pembedahan itu mengambil masa lima jam dan apabila Tony sedar, dia terkejut.

"Dia tidak pernah bertanya tentang kakinya. Dia mula memberitahu orang bahawa ikan jerung telah memakannya. Dia mendapatkan penjagaan yang terbaik daripada ibu dan ayah angakatnya.

"Tony benar-benar luar biasa. Dia mengangkat dirinya sendiri tiga langkah ke arah trampolin dan dia berdiri menggunakan tangan.


Smith dan Simpson menafikan kekejaman kanak-kanak. Tetapi mereka didapati bersalah pada 16 Februari di Mahkamah Mahkamah Maidstone dan masing-masing dipenjara selama sepuluh tahun.

Pada bulan Oktober dia belajar untuk menggunakan anggota badan palsu, yang telah di dapatkan sebelum Krismas tahun lepas.


Paula berkata: "Ketiadaan kakinya tidak akan akan mematahkan semangatnya sebaliknya ia menjadi peringatan sepanjang hayat kekejaman ibu bapanya.

"Ia akan menjadi peringatan tentang apa yang dilakukan kepadanya,namun Tony tetap kuat,pintar dan terus bersemangat.

"Ia adalah saat yang membanggakan untuk kami dan dia ketika dia berdiri di atas kakinya yang baru untuk pertama kalinya.

"Tony berhak mendapat lebih banyak lagi dari orang-orang yang membuat dia menjadi sebegini.


"Tetapi kini dia mempunyai keluarga yang akan berjuang untuk dia setiap langkah perjalanan dan benar-benar memuja dia.

"Saya kagum kepada anak lelaki ini dia sangat kuat".Editor-Sofia