Akaun Facebook Remaja Ini Disekat Gara-gara Di Tuduh Memuat Naik Gambar Tidak Senonoh


Philippines- Seorang anak anjing yang masih tidak berbulu baru sahaja dilahirkan telah menjatuhkan mencetus kan kekecohan apabila pemiliknya memuat naik gambar anak ajing berkenaan ke akaun 

Facebook.Namun,gambar tersebut telah disekat oleh pihak Facebook kerana mendakwa gambar tersebut berunsurkan lucah.

Gambar itu secara tidak sengaja dimuat naik oleh seorang remaja yang dikatakan teruja dengan kelahiran anak anjingnya.

Dominic Ibaos, 16, terkejut apabila gambar dilaporkan sebagai imej yang tidak senonoh selepas dia menyiarkannya dalam kumpulan pencinta haiwan.

Penonton melihat badan botak anak anjing, leher berkerut dan kepala merah jambu dan meraka fikir ia adalah gambar lucah.

Pada kenyataannya ia menunjukkan seekor anak anjing dari baka Xoloitzcuintli atau anjing tanpa bulu,anak anjing kesayanganya diberi nama Dimitri.
Dominic hanya menyedari ia disalah anggap sebagai sesuatu yang lain selepas gambar yang sama telah disekat dari dimuat naik ke kumpulan pencinta haiwan tempatan.

Facebook memaklumkan kepadanya bahawa imejnya telah dikeluarkan dari kumpulan itu kerana ia 'tidak mengikut standard komuniti mereka'.

Nasib baik dia melihat komen lucu selepas dia berkongsi pemberitahuan dalam talian mengenai baka anjing yang hampir pupus ini.Ada netizen yang menyatakan ianya ada kemaluan hakikatnya ianya adalah seekor anak anjing. Gambar tersebut dikatakan kian tular sehingga lebih dari 60,000 perkongsian di media sosial.

Walau bagaimanapun remaja itu tidak mengambil hati kerana ada sesetengah dari netizen bertindak memaki hamunnya kerana berkelakukan tidak senonoh.

Dominic, dari Davao City di Filipina, berkata: "Sungguh susah bagi saya untuk melihat perspektif ianya adalah 'kemaluan' seperti yang didakwa oleh netizen kerana apabila saya melihatnya, saya hanya melihat seekor anak anjing sahaja.

"Saya mendapat pemberitahuan mengatakan ia telah disekat beberapa minit selepas saya menyiarkannya ke kumpulan.

"Pada masa itu saya tidak menyedari ia kelihatan seperti zakar kerana ketika saya pertama kali menyiarkannya ke Facebook, saya melihat gambar seekor anak anjing yang tidak bersalah.

"Ia sebenarnya membuatkan saya benar-benar marah seketika, tetapi saya rasa ianya adalah lucu".

"Saya merasa benar-benar lucu bahawa ia menyebabkan gambar itu disekat ini kerana ia kelihatan seperti kemaluan.

Anak anjing baru tiga hari dilahirkan Dimitri dilahirkan dia adalah satu-satunya anak anjing tanpa rambut.


Dominic, yang mempunyai 12 anjing sama sekali, berkata: "Anjing yang tidak berambut sangat jarang ditemuinya sepanjang hidup saya.Ia benar-benar lucu semasa melihatnya.

"Saya suka baka ini. Orang ramai terasa aneh apabila mereka menyentuh kulit anjing kerana mereka fikir anjing itu mempunyai penyakit atau saya telah mencukurnya. "Saya sebenarnya menggunakan semua simpanan saya untuk membeli Dante tahun lepas."Saya rasa anjing akan merasa lucu jika mereka tahu mereka begitu terkenal."Editor-Sofia