3 Cara Mudah Untuk Buka Smartphone Jika Anda Lupa Kata Laluan


Rata-rata daripada kita semuanya menggunakan smartphone tidak kira tua atau muda pasti tahu cara menggunakannya.Ada juga diantara kita yang gemar meletakan kata laluan di telefon bimbit bagi tujuan keselamatan.

Walau bagaimanapun, tidak kurang juga pengguna smartphone Android akan terlupa apa kata laluan telefon pintar Android mereka. Jadi mereka tidak dapat mengakses telefon bimbit mereka.

Selain terlupa kata laluan, telefon pintar Android dikunci, atau ia mungkin telah dibuka oleh rakan atau orang lain dengan menggunakan kata laluan yang salah berulang kali. Oleh itu, apabila pengguna memasukkan kata laluan, telefon pintar akan dikunci dan tidak dapat digunakan.

Rasa bingung bagaimana untuk menyelesaikannya? Inilah penyelesaiannya:

LANGKAH PERTAMA,langkah ini hanya boleh dilakukan untuk telefon pintar yang dibuka oleh orang lain dengan memasukkan kata laluan yang salah beberapa kali. Caranya ialah dengan klik 'Forgot password' atau 'Pattern'.

Kemudian masukkan nama pengguna dan kata laluan akaun Google anda dan tekan 'Log masuk'. Sebelum melakukan langkah ini pastikan telefon pintar anda boleh mengakses internet, sama ada melalui sambungan WiFi atau pakej kuota data internet.


LANGKAH KEDUA,walau bagaimanapun, jika telefon pintar anda secara kebetulan tidak dapat mengakses rangkaian internet, anda boleh membuat panggilan telefon dari telefon pintar lain ke telefon pintar Android anda yang bermasalah.

Seterusnya, jawab panggilan telefon dan jangan di tutup. Kemudian tekan butang 'Home' dan pergi ke menu 'Tetapan'. Kemudian, hidupkan internet untuk memasukkan kata laluan e-mel dan boleh 'Log masuk' lagi.

Jika anda ingin membuat kata laluan baru, boleh membuat kata laluan atau nombor corak utama dalam menu 'Tetapan'.

LANGKAH KETIGA,Jika anda benar-benar lupa password akaun Google, anda boleh melakukan factory data reset melalui 'Android recovery'. Ini membolehkan anda mengakses telefon pintar anda dan mengemas kini telefon anda.

Mula-mula, matikan telefon pintar Android anda, kemudian tekan dan tahan kekunci 'Volume' dan 'Power' serentak - kemudian lepaskan selepas 3-5 saat.

Sebagai alternatif, anda boleh menekan butang 'Volume ke bawah' dan 'Power' dengan cara yang sama atau anda boleh menggunakan gabungan 'Volume UP', 'Home' dan 'Kuasa'.


Seterusnya, pergi ke 'Mod pemulihan' pilih 'Tetapan data / kilang'. Langkah terakhir, anda boleh memilih 'Reboot sistem sekarang'. Ini akan menyelesaikan masalah dan membolehkan anda menggunakan telefon lagi.Editor-Sofia