Polis Siasat Komen Jelik Terhadap Tunku Mahkota Johor
Baru-baru ini pihak Polis Johor telah mengesahkan bahawa pihaknya ada menerima laporan mengenai komen yang tidak sepatutnya dilontarkan kepada Tunku Mahkota Johor (TMJ), Tunku Ismail Sultan Ibrahim bagi membalas kenyataan yang ditulis oleh baginda.

Menurut Ketua Polis Johor, Datuk Mohd Khalil Kader Mohd,pihaknya masih menerima laporan hingga jam 9 malam mengenai kes tersebut.Namun,laporan tersebut tidak boleh didedahkan.

Datuk Mohd Khalil Kader Mohd,berkata, kes ini sedang dalam siasatan pihak polis,dan laporan yang diterima tidak boleh didedahkan sewenang-wenangnya.

Pihaknya akan menyiasat kes ini dan menguruskan segala kerta siasatan sebelum ianya dibawa ke pihak pendakwa raya bagi tidakan selanjutnya.

Walau bagaimanapun, orang ramai dinasihatkan supaya sentiasa menjaga budi bahasa semasa memberikan komen di media sosial supaya ianya tidak mendatangkan sebarang fitnah.

Selain itu, komen yang diujarkan didalam media sosial adalah  tertakluk pada Akta Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) (1998).Disebabkan itu, jika seseorang memberikan komen yang boleh mengundang fitnah ,dia boleh dikenakan tindakan kerana melanggar undang-undang.

Sehubungan itu,  Tunku Mahkota Johor (TMJ) meminta agar orang ramai yang membaca pendapat yang di tulisnya itu benar-benar memahami isi yang tersirat didalamnya terlebih dahulu.

"Saya hanya memikirkan apa yang terbaik buat Johor.Dalam kes ini saya tidak mencampur adukkan emosi dalam melontarkan pendapat.

"Walau bagaimanapun, orang ramai mempunyai hak masing-masing dalam memberikan pendapat.Mereka juga mempunyai hak menyokong sesiapa sahaja".

Menurut, Tunku Mahkota Johor (TMJ), itu adalah pandangan peribadinya sahaja,tiada kena mengena dengan ideologi mana-mana parti.Bagi beliau, keutamaan yang pertama adalah rakyat.

Justeru, rakyar berhak memilih mana yang terbaik.Selain itu,Tunku Mahkota Johor (TMJ) berkata bahawa di Johor tidaka sama dengan negeri lain, kami punya cara yang tersendiri.

"Jadi, jangan terbawa pengaruh dari luar masuk ke Johor,jagalah negeri masing-masing.katanya dalam dalam kenyataan yang dimuat naik dalam laman rasmi Johor Southern Tigers, hari ini.

Kenyataan yang dimuat niat malam tadi, menyatakan supaya rakyat jangan mudah tertipu dengan segala kenyataan yang dikatakan oleh individu yang berusia 93 tahun yang mahu menjadi Perdanan Menteri.

Tegasnya lagi, rakyat tidak pernah melupakan pada individu yang mahu membuburkan Angkatan Setia Negeri Johor (JMF) pada suatu ketika dahulu.Malah pernag menimpikan mahu menarik kuasa Sultan Johor yang meruapakan pemerintah pada ketika itu serta telah memperkecilkan perlembagaan negeri Johor.

"Saya tidak menyebelahi mana-mana pihakdan tidak menyokong sesiapa,sebelum ini ada kesalahan yang telah dilakukan oleh Najib, saya tegur dan isu Tun Mahathir juga saya tegur.Saya jenis terus terang.

"Cuma saya tidak bersetuju sekirannya individu tersebut pernah mengalami krisis suatu ketika dahulu kerana cuba mengambil negeri Johor.Editor: Rizal Hakimi