Pertandingan Ratu Cantik Kanak-Kanak Diharamkan, Ia Boleh Menarik Minat Pedofilia.


Bolivia: Pertandingan ratu cantik remaja dan kanak-kanak diharamkan selepas ia dilihat cuba memaparkan imej seksual golongan itu di ibu kota Bolivia, La Paz.

Dengan adanya pertandingan itu ia boleh membuat golongan pedofilia akan akan menyertai itu untuk memuaskan nafsu mereka.

Menurut Laporan Harian Metro, Penyokong tindakan itu berkata, undang-undang turut mengharamkan iklan yang memaparkan kanak-kanak beraksi ghairah, bagi menangani masalah keganasan seksual terhadap mereka.

“Kami tidak mahu gadis muda berterusan menjadi mangsa seksual atau digunakan sebagai objek menjual produk fesyen tertentu,” kata jurucakap perbandaran, Pedro Susz semalam.

Undang-undang itu, yang cuma berkuat kuasa di La Paz, bertujuan menghalang kanak-kanak ‘digunakan bagi menyerupai orang dewasa’ dan dipaksa terbabit dalam aktiviti yang tidak selari dengan usia mereka, kata Susz.

Katanya, mereka yang melanggar undang-undang ini akan dikenakan hukuman menghadiri bengkel latihan berkenaan isu seksual terlampau dikalangan kanak-kanak serta keganasan terhadap wanita.

Menurut perangkaan rasmi, purata 16 kanak-kanak dan remaja menjadi mangsa beberapa jenis keganasan seksual setiap hari di Bolivia, manakala pada 2017, 87 pembunuhan kanak-kanak direkodkan.

Pedofilia ialah sejenis gangguan psikologi di mana individu dewasa atau atau remaja yang lebih tua tertarik secara seksual atau eksklusif kepada kanak-kanak yang belum baligh (prepubescent). Orang yang mempunyai pedofilia melakukan seks dengan kanak-kanak atau menggunakan kanak-kanak untuk seks.

Ini juga boleh dipanggil penderaan seks kanak-kanak. Sesetengah orang mempunyai perasaan pedofilia tetapi tidak melakukan seks atau mendera kanak-kanak secara seksual. 

Walaupun kanak-kanak perempuan biasanya memulakan proses akil baligh pada usia 10 atau 11, dan kanak-kanak lelaki pada usia 11 atau 12, kriteria untuk pedofilia melanjutkan titik permulaan untuk prepubescence ialah berumur 13.

Seseorang yang menghidap pedofilia mestilah berumur sekurang-kurangnya 16 tahun, tetapi remaja mestilah sekurang-kurangnya lima tahun lebih tua daripada anak prepubescent untuk tarikan untuk didiagnosis sebagai pedofilia.