Nota Terakhir Sebelum Maut, Sehingga Kini Belum Dapat Pembelaan.


Baru-baru ini kita telah dikejutkan dengan satu berita mengenai satu kemalangan yang membabitkan lembu berkeliara.

Isteri mangsa bernama Azlianty Ahmad, 39,berkata dia masih trauma dengan peristiwa yang menimpan suaminya iaitu Allahyarham Mohammad Nor Abd Halim, 41, pada 26 Mac lalu .Tambahnya lagi,ujian ini cukup pedih buat dia sekeluarga untuk menerima kenyataan.

Sehingga kehari ini kematian suaminya itu masih tidak mendapat sebarang pembelaan.

Selain itu,Azlianty cukup trauma untuk memasuki hospital,bilik ICU dan melihat lembut-lembut bekeliran di jalan tersebut.Iany mengingatkannya kepada peristiwa pahit tersebut.


Lebih memilikan lagi, Azlianty terpaksa mengalas tanggungjawab besar untuk menanggung tiga orang anaknya yang masih bersekolah.Oleh itu,Azlianty memohon pihak berkuasa untuk bertanggunjawab dengan mengambil tindakkan mengenai isu lembu-lembu yang berkeliaran dijalan Dato Miskun Bukit Kerayong supaya orang lain tidak menjadi mangsa seterusnya.

Pada malam 18 Mac, arwah dalam perjalanan balik kerja dari Klang dan arwah sememangnya akan melalui jalan tersebut seperti biasa kerana itu adalah jalan paling terdekat dengan rumahnya.

Menurut,Azlianty ,suami kesayangannya itu koma selama 8 hari di ICU Hospital Sungai Buloh,dan mengelami kecederaan yang teruk dibahagian kepala serta dalaman.


Arwah ada meninggalkan satu nota,namun isterinya tidak menyangkan itu merupakan nota tangan yang terakhir buat mereka sekeluarga.

Didalam nota itu,arwah menyatakan bahawa di mahu anak keduanya iaitu satu-satunya anak perempuan tunggal didalam keluarga untuk mendalami ilmu Al-Quran seterusnya menjadikan dia sebagai seorang hafizah kelak.Itu merupakan amanah terakhir arwah.

Menurut,Azlianty kadang kala dia tidak kuat untuk menempuhi hari-hari tanpa arwah,namun terpaksa demi anak-anak yang kian membesar.

Peristiwa ini turut mendapat perhatian daripada Lando Zawawi yang tampil menghulurkan sedikit sumbangan kepada keluarga mangsa.


Majlis Daerah Kuala Selangor (MDKS)kini telah memberikan peringatan kepada pemilik-pemilik lembut yang sengaja melepaskan ternakkan mereka berkeliaran dijalanan supaya mematuhi arahan.

Azman Dahlan,Setiausaha MDKS,berkata, pihaknya juga telah mengelurkan notis mengenai perkara ini.

Sebanyak 7 notis telah dikeluarkan oleh pihak MDKS kepada pemilik-pemilik lembu di kawasan Bestari Jaya dan satu notis di Kampung Seri Aman, Ijok supaya mereka tidak sewenag-wenangnya melepaskan haiwan ternakkan.

Sekiranya seseorang itu masih ingkar akan arahan yang diberi mereka boleh disabitkan kesalah dibawah Seksyen 4(1) Enakmen Mengawal Lembu-Kerbau 1971 dan boleh didenda sehingga RM200.

Pihak nya juga mempunyai hak untuk mengurung mana-mana ternakkan yang dianggap boleh mendatangkan kemudaratan kepada pengguna jalan raya.Ppenjaga boleh menuntut kembali lembu-kerbau itu di bawah Seksyen 4(4) Enakmen Mengawal Lembu-Kerbau 1971.

Sehingga kini siasatan masih dijalankan bagi mengenal pasti pemilik lembu yang menyebabkan kemalangan itu.

Sekiranya orang ramai mempunyai maklumat atau mahu menyalurkan aduan mereka boleh berhubung menggunakan aplikasi Sistem Pengurusan Aduan Rakyat Kuala Selangor (SPARKS) yang boleh dimuat turun secara percuma melalui Play Store dan App Store.Editor: Wanda