Berita Informasi Terkini

Only for Admin

Ads

Dikuasakan oleh Blogger.

Cari Blog Ini

Arkib Blog

Full-Width Version (true/false)

I Am The Author

Featured

Ads

Borang Maklumat Hubungan

Nama

E-mel *

Mesej *

Subscribe Newsletter

Follow by Email

Footer Pages

/fa-fire/ YEAR POPULAR$type=one

Rabu, 11 April 2018

Mayat Naik Motor Balik Rumah.


Kinshash- Beberapa keping gambar yang dikatakan telah tersebar di laman Facaebook mengenai seorang mayat lelaki "membonceng' pada bahagian belakang penunggang motosikal untuk dibawa ke rumah dan dikebumikan.

Menurut laporan yang diterima daripada Naji.com,seorang pengguna laman Facebook yang dikenali sebagai PK Kasrim telah memuat naik gambar berkenaan yang memaparkan seorang mayat lelaki lengkap berpakaian sedang membonceng dibelakang penunggang yang digelar sebagai boda-boda ialah motosikal yang digunakan sebagai teksi oleh orang ramai.

Mayat lelak lengkap berpakaian ini, telah dibungkus menggunakan kain hijau dan diikat dengan mengguanakn wayar suapaya mayat dibelakangnya tidak jatuh ke atas jalan raya ketika dibawa.

Ianya dalah cara untuk penunggang boda-boda ini mengumpul duit dan ianya adalah amalan biasa bagi Republik Demokratik Congo (DRC).

Penunggang boda-boda mendakwa dia tidak mengetahui mengapa ahli keluaraga si mati menggunakan khidmat ini,namun menurutnya beberapa tahun lalui kaedah ini pernah diguna pakai di Uganda oleh sebuah keluarga miskin kerana tidak mampu membayar pengakutan yang mahal buat si mati.

Gambar tersebut telah mendatangkan kemarahan kepada pengguna laman Facebook kerana menganggap perbuatan ini seperti satu penghinaan buat si mati.Namun ianya juag merupakan salah satu kaedah lumayan untuk menjana pendapatan seharian.

Menurut salah seorang pengguna laman Facebokk yang dikenali sebagai Tam Jam,ianya telah menjadi sumber pendapatan yang lumayan di Republik Demokratik Congo (DRC). Wang yang diperolehi lebih banyak daripada membawa manusia hidup.

Sebenarnya,amalan ini adalah dilakukan oleh masyarakat miskin di Uganda yang tidak berkemampuan menyewa kenderaan buat si mati.

Keluarga ini terpaksa mengupah boda-boda kerana tiada pilihan lain,memandangkan keadaan mayat masih lagi lembut jadi mudah untuk boda-boda membawanya.

Bagi mengelakkan sebarang masalah yang timbul kami lakukan pada waktu malam.Editor: Wanda

Tiada ulasan:

Catat Ulasan