Kastam Sahkan Pelepasan GST Pada Syarikat China, Sijil Pelepasan GST Tular Di Media SosialBaru-baru telah tular di media sosial mengenai Jabatan Kastam Diraja Malaysia telah mengesahkan bahawa sijil pelepasan GST kepada kontraktor projek Laluan Keretapi Pantai Timur (ECRL), China Communications Construction Company (CCCC)

Menurut Ketua Pengarah Kastam Datuk Seri Subromaniam Tholasy,pihaknya telah pun mempertimbangkan pelepasan tersebut daripada Kementerian Kewangan kepada CCCC.

Tambahnya lagi,pelepasan tersebut adalah kerana ECRL adalah satu projek yang perlu melibatkan dua kerajaan dan ianya adalah untuk kepentingan awam juga.

Jelas Datuk Seri Subromaniam Tholasy,ianya bertujuan bagi mengurangkan kos projek.Pelepasan ke atas syarikat China Communications Construction Company (CCCC) untuk memastikan projek tersebut berjalan dengan lancar serta dapat memudahkan rakyat Malaysia.

Selain itu,pelepasan GST tersebut tidak buat selepas pihaknya mengambil kira faktor faedah pinjaman yang telah ditawarkan.Syarikat berkenaan tidak dibenarkan untuk menuntuk semula bayaran pulangan GST.

Sijil tersebut telah dimuat naik oleh Naib Presiden AMANAH Husam Musa yang memaparkan bahawa ianya telah mendapat pelepasan GST di bawah  Seksyen 56(3)(a) Akta Cukai Barang dan Perkhidmatan 2014.

Ianya merupakan kuasa daripada menetri kewangan dalam memberikan pelepsan tersebut.Di kepala surat CCCC juga ada memaklumkan bahawa pembekal  telah diberikan pelepasan GST berdasarkan daripada surat Kementerian Kewangan yang bertarikh 7 Feb tahun ini.

Tambah Subromaniam lagi, sistem GST adalah bagi mengurangkan kadar cukai kepada gologan yang disasarkan.

Selain itu, pihak kastam akan sentiasa mengemaskini permohonan pelepasan cukai kepada syarikat  yang memohon kepada pihaknya sama ada layak atau tidak.

Kerajaan juga dikatakan sedang membiayai projek kira-kira RM60 bilion daripada pinjaman mudah melalui Bank Eksport-Import China dan hutang yang diperolehi dalam pasaran bon.Editor- Nora