Hati-Hati Dengan Minuman Cokelat Tabur Macam Ini, Lelaki Ini Harus Bedah Karana Selalu Minum Cokelat Tabur.


Rata-rata kebanyakkan orang mengemari coklat.Majoriti daripada kita amat menyukainya kerana rasanya yang sedap dan manis sering membuat orang menjadi ketagihan.

Tetapi, mengambilnya secara berlebihan ternyata memberi kesan buruk kepada kesihatan seseorang.Salah satunya adalah penyakit yang dialami oleh seorang lelaki yang berasal dari Pulau Pinang ini.

Lelaki tersebut yang dikenali sebagai,Hanafi terpaksa menjalani pembedahan kerana seringkali memakan coklat.

Dalam postingnya, beliau menjelaskan, "Masalah sinus saya nampaknya semakin memburuk kerana diet saya. Saya makan banyak makanan yang tinggi gula dan karbohidrat dan banyak minum Milo. Doktor memberitahu saya bahawa Milo sebenarnya adalah perkara yang paling teruk yang anda boleh minum kerana ia mempunyai lebih banyak gula daripada coklat. "Hanafi

"Minuman yang tinggi gula seperti Milo boleh menyebabkan tekanan darah meningkat. Kuman juga mudah tumbuh di mana-mana kerna terdapat kepekatan gula yang tinggi, menyebabkan jangkitan. "

"Saya selalu minum Milo, kadang-kadang lebih dari sekali sehari. Sebelum saya dimasukkan ke hospital, saya ada makan  'Milo kepal ' dan segelas Milo panas selepas itu. Kemudian saya tidak berasa sihat dan selepas doktor memeriksa saya, doktor memberitahu saya bahawa saya dalam keadaan yang sangat buruk. "

"Bahagian dalam hidung saya sangat bengkak sehingga membuat saya sukar bernafas. Pada awalnya saya tidak mempedulikan masalah ini walaupun mengalami kesukaran bernafas dan sakit kepala terus menerus. "Hanafi

"Apabila saya mendapat jangkitan di bahagian mata, masalah ini ditemui. Doktor mengatakan kepada saya bawaha ianya boleh menjadi lebih buruk lagi jika jangkitan masuk ke otak, itulah mengapa saya harus segera dibedah. "

Selepas menjalani pembedahan, Hanafi disyorkan oleh doktor untuk mengelakkan makanan dan minuman lain yang kebanyakan orang menganggapnya sihat, tetapi sebenarnya sebaliknya.

Doktor menyuruhnya untuk mengurangkan penggunaan produk gula tinggi seperti susu berbagai macam rasa, bijirin, dan jus buah dalam kotak.

Di samping itu, doktor juga mengesyorkan untuk mengurangkan produk soya, kacang, kerang, mi, dan maksimum hanya boleh memakan dua keping roti.

"Anda boleh mengambil pelajaran dari apa yang saya alami, anda pasti boleh menukar diet dan gaya hidup anda dan jangan tunggu sehingga perlu pembedahan ."

Bukan sahaja mengelakkan makanan yang tinggi gula,selain itu,ianya dapat mencegah terjadinya jangkitan jika sebelum makan anda mencuci tangan,-hindari  dari merokok dan  jika anda mempunyai alahan, lakukan yang terbaik untuk mengelakkan perkara-perkara yang boleh mendatangkan keburukan kepada dirinya.Editor-Sofia