Daphne Iking Dikecam Netizen Gara-gara Pakai Turban,Dengan Seluar Pendek


Pengacara dan model terkenal, Daphne Iking bengang dengan sesetengah netizen yang meninggalkan komen dalam ruangan gambar yang telah di muat naik beliau di akaun Instagramnya baru-baru ini.

Terdapat segelintir netizen mempersoal kan mengenai fesyen turban dan seluar pendek yang digayakannya itu kerana dianggap seolah-olah menghina agama Islam.

Namun, Daphne menepis kenyataan tersebut kerana turban bukanlah kategori tudung sebaliknya ia
adalah kategori fesyen untuk melindungi kepala dan rambut daripada panas terik seperti yang telah dipakai oleh masyarakat Afrika beberapa tahun lepas hingga kini.

Daphne Iking telah berkahwin dengan seorang ahli perniagaan, Azmi Abdul Rahman atau dikenali sebagai Joe pada awal tahun 2011. Beliau sah memeluk agama Islam dan menggunakan nama Islam iaitu Dahlia Eleanor Iking. 

Gaya tudung turban ini pada awalnya menjadi terkenal dan ikutan di Malaysia selepas penyanyi yang mencipta nama di Los Angeles iaitu Yuna sering mengayakannya. Kemudian, gaya turban itu mula merebak dengan ramai artis-artis berhijab tanah air turut mula mengayakannya.

Malah, bukan hanya mengayakan sahaja tapi terdapat juga yang keluarkan rekaan turban mereka sendiri tapi walaupun pemakaian turban sudah lama boleh diterima, masih terdapat segelintir netizen yang kurang faham konsep pemakaian turban yang sebenar.

Mungkin kerana turban itu sering digayakan oleh individu yang berhijab di Malaysia jadi atas sebab itu mengapa ramai netizen berasa berang dengan pengacara dan model terkenal, Daphne Iking apabila dia memakai turban bersama seluar pendek.


Seperti biasa, gambar Daphne itu telah menarik perhatian makcik-makcik bawang untuk menyerangnya kerana merasakan perbuatan seperti itu menghina agama Islam yang dipeluk Daphne selepas berkahwin dengan suaminya, Azmi Abdul Rahman atau Joe pada tahun 2011.

Makcik bawang bab kecam orang ini memang laju tapi sayangnya turban itu sebenarnya bukanlah tudung tetapi ia adalah fesyen yang digunakan oleh orang Afrika antaranya untuk melindungi bahagian kepala dan juga rambut mereka daripada cahaya matahari.

.
Malah, gaya turban itu juga masih diguna pakai oleh Afrika sehingga ke hari ini dan titik utamanya adalah tidak semua orang yang memakai turban itu adalah beragama Islam. Perkara itu turut disuarakan oleh Daphne di ‘instastory’-nya.

Tapi bukan itu sahaja, untuk membuatkan ‘makcik-makcik bawang’ yang mengkritiknya itu bertambah faham, Daphne turut memuat naik beberapa potongan artikel mengenai sejarah turban. Haa itu kalau masih tak faham lagi kak Lala tak tahu hendak cakap apa mungkin kena hantar pergi Afrika pula agaknya.


Lain kali sebelum hendak membawang atau menegur orang itu pastikan fakta yang hendak di’argue’kan itu tepat dan betul. Sekali-sekala cubalah jadi ‘makcik bawang’ yang bijak bistari.
Rata-rata netizen telah memberi komen terhadap gambar yang di muat naik oleh Daphne. Sumber: Daphne Iking - Editor: Pe'ah