Dapat Sambutan Yang Menggalakan, Daging Kucing Di Jual Secara Kilo


POSTING itu menunjukkan paparan skrin posting asal yang dikongsi oleh pasangan Vietnam, menawarkan daging anjing ‘segar dan mentah’ untuk dijual.

Persatuan Haiwan Malaysia (MAA) menerusi laman Facebooknya awal minggu ini berkongsi kisah dari Johor mendakwa terdapat pendatang asing warga Vietnam secara terbuka menjual daging anjing dan kucing, termasuk di laman Facebook.

Gambar yang disertakan menunjukkan organ dalaman anjing dikorek dari badan sebelum dimasak.Seorang pencinta haiwan tempatan telah menunjukkan foto-foto itu untuk perhatian MAA, yang mana ia mungkin satu amalan biasa di Vietnam tetapi ia bukan sesuatu yang dapat diterima dalam budaya Malaysia.

Mereka memberitahu pengikut di Facebook bahawa ia dijual pada harga RM18 sekilogram dan mendakwa ia adalah anjing jalanan.

MAA kemudian berkongsi satu lagi posting mendakwa sekumpulan warga Vietnam di Selangor menawarkan daging kucing untuk dijual secara pasaran gelap di lokasi yang tidak didedahkan.“Amat meragukan ada pihak yang mengaku  dan mahu menyelamatkan kucing membuat adoption kucing dalam jumlah yang banyak dan tidak masuk akal setiap kali mengadap kucing. Rupa-rupanya ada aktiviti haram seperti ini berlaku,” tulisnya dalam posting pada Isnin.

“Dalang utama penjualan daging kucing ini adalah oleh rakyat tempatan yang mengaut keuntungan ribuan ringgit sebulan hasil kekejaman terhadap kucing dan anjing.“Menurut undang-undang sedia ada, kesalahan mematikan kucing dan anjing diguna pakai sekiranya kematian haiwan bulus tersebut dilakukan secara zalim tanpa penyembelihan mengikut garis panduan sembelihan Jabatan Perkhidmatan Verterinar Malaysia.

Menurut posting itu, amat menyedihkan apabila tiada undang-undang khusus untuk menghukum pesalah permakan kucing dan anjing di Malaysia.“Animal Malaysia mendesak dan menuntut agar kerajaan menggubal satu rang undang-undang agar meletakkan haiwan seperti kucing dan anjing sebagai haiwan bukan makanan dan dilarang bunuh untuk pemakanan di negara ini,” katanya. -Editor: Adi