Budak 10 Tahun Enggan Ke Sekolah Selepas Kahwin Dengan Lelaki 30 Tahun.Berita mengenai pernikahan seorang kanak-kanak berusia 10 tahun bersama pasangannya yang berusia 30 tahun mula menjadi tular dimedia sosial,kanak-kanak yang hanya mahu dikenali sebagai AY ini dikatakan malu untuk ke sekolah kerana bimbang diejek oleh rakan-rakannya.

Menurut guru kelas AY yang hanya mahu dikenali sebagai Ermai,pelajarnya itu kini berada di kelas Tahap Lima. Rakan sekelah AY mula mengetahui tentang perkara ini semenjak ianya tersebar secara meluas di dalam media sosial.

Perkahwinan dengan lelaki yang berasal dari Merangin, Jambi itu telah diatur oleh ibu bapanya.

Guru kelas AY telah pun berbincang dengan keluarganya yang berasal dari daerah Nalo mengenai persekolahan yang bakal dilalui oleh AY nanti.

Walau bagaimanapun, pihak sekolah AY telah meminta pernjelas kepada kedua orang tuanya mengapa mereka mengahwinkan anak perempuannya itu pada usia yang bergitu muda.

Menurut kedua ibu bapa AY,anaknya itu telah pun bersetuju dengan rancangan tersebut terlebih dahulu memandangkan adik beradik yang lain juga mendirikan rumah tangga dalam usia muda.

Pihak sekolah juga meminta supaya ibu bapa AY dapat memujuk anak nya itu unutk bersekolah semula kerana AY adalah seorang pelajar yang pintar.

Tambah Ermai lagi, sebelum ini seorang pelajar sekolah itu telah berkahwin setelah tamat persekolah.

Menurut laporan daripada kajiselidik Demografik Kesihatan Indonesia telah mencatatkan rekod tinggi yang melibatkan  perkahwinan  kanak-kanak di Jambi. Ianya meningkat  20.1 peratus pada 2012 kepada 21.6 peratus tahun lalu.

Selain itu,Ketua Lembaga Perancangan Keluarga dan Populasi Nasional Jambi, Mukhtar Bhakti berkata, ibu bapa mereka akan mengaturkan perkahwinan anak mereka pada usia 19 tahun lagi.Editor: Rizal Hakimi