“Beb Kau Tengok Bontot Bini Dia, Pergh Mantap Giler. Ini Kalau Tepok Mau Meraung”


Aurat? Apa yang kita faham mengenai aurat ini.Aurat adalah daripada satu perkataan Arab 'Aurah' yang membawa maksud keaiban.

Dari segi istilah feqah pula ianya bererti bahagian tubuh badan seseorang yang wajib ditutup pandangan.

Agama Islam sendiri telah meletakkan garisa batasan aurat bagi lelaki dan wanita. Aurat bagi lelaki adalah menutup antara pusat dan lutut. Manakala aurat bagi wanita pula,menutup seluruh badannya kecuali mukan dan tapak tangan.

Sekiranya kita telah mendirikan rumah tangga ianya merupakan kewajipan seorang suami untuk menjaga dan memelihara aurat isterinya dengan sempurna.Malah,si suami tadi akan menanggung dosa si isteri sekiranya dia tidak menutup auratnya.

Kisah ini diceritakan oleh seorang pengguna Facebook yang dikenali sebagai Muhammad Ahmad.

Katanya,semasa sedang meunggu bas untuk pulang ke rumah,ada dua orang lelaki sedang menunggu bas leka memerhatikan sepasang suami isteri yang sedang berjalan dihadapan mereka.

Lebih memalukan,dua lelaki ini bercakap mengenai punggung isteri pasangan yang baru sahaja lalu dihadapan mereka tadi.Kata salah seorang daripadanya "Beb kau tengok bontot bini dia,pergh mantap giler,ini kalau tepuk mau meraung'.Kita baca pun dah rasa malukan?

Bayangkan sekirannya,wanita yang diperhatikan itu adalah isteri kita?Sudah pasati berbakul-bakul dosa si suami terpakasa tanggung kerena tidak menyuruh si isteri menutup auratnya dengan sempurna.Malah,diberikan lagi tayangan percuma kepada lelaki-lelaki mata keranjang ini.Maka,dosanya siapa yang terpaksa tanggung kelak?

Isteri atau wanita bukan untuk dipertontonkan oleh lelaki,mereka juga bukan perhisan dunia yang boleh dilihat secara percuma.Sebagai suami kita juga memainkan peranan yang penting dalam hal ini.Suami bukan sahaja untuk membahagiakan si isteri semata-mata malah auratnya juga harus kita pelihara supaya tidak berlaku perkara sebegini.

Maka, sebelum keluar dari rumah,perhatikan pakaian yang dipakai oleh isteri kita.Menutup aurat atau tidak.Itu adalah tanggungjawab kita sebagai suami. Sedarlah,bertapa ramainya suami yang tidak menyedari tentang hal ini.

Oleh yang demikian, didiklah isteri-isteri dan anak perempuan anda supaya memahami erti aurat.Bagi anak-anak lelaki pula,si ayah didiklah supaya bertanggungjawab menjaga kehormatan wanita.Sumber: Muhammad Ahamd.Editor: Nora