8 Gambar Bangkai Kapal Berusia 107 Tahun.


Beberapa gambar luar biasa telah berjaya ditangkap oleh penyelam profesional menunjukkan sebuah bangkai kapal milik kerajaan British dipercayai berusia ratusan tahun yang telah karam di bawah tasik beku.

Bangkai kapal luar biasa 'The Gundila' berukuran 200 ft telah dibina di Leith, Scotland.Gambar ini telah ditangkap oleh jurugambar berani Becky Kagan Schott.

Becky dan pasukannya dapat mencari bangkai kapal itu  selepas menyelam ke bahagian bawah Tasik  Superior di Amerika Syarikat di mana kapal tersebut telah karam lebih dari satu abad yang lalu.

Gambar kapala tersebut telah ditangkap oleh pasukan berani ini selepas mereka menyelam 270 kaki Walau bagaimapun, keadaan dalam kapal masih lagi utuh dan tidak terjejas meskipun telah tenggelam pada tahun 1911.

Becky, seorang jurugambar bawah laut profesional, penyelam profesional dan juru teknikal, mengatakan bahawa menyelam adalah sesuatu aktiviti berbahaya sebelum mereka menyelah mereka telah merancang dengan teliti terlebih dahulu.

Becky, 35, dari Philadelphia, Pennsylvania, mengatakan bangkai kapal  itu tidak seperti apa yang pernah dilihatnya dan hakikatnya ia berada dalam keadaan yang baik membuatnya berasa seperti dia telah mengembara kembali dalam masa lampau.

'Saya tidak pernah melihat apa-apa seperti itu selama bertahun saya menyelam. Bagi saya ia adalah hampir sama dengan apa yang saya impikan selama ini. Saya bermimpi melihat kapal karam ini dan mengambil pengalaman bertahun-tahun dalam  bidang menyelam dan fotografi untuk mendapatkan  gambar sebegini.

Menurut Becky, tidak ramai penyelam mempunyai peluang untuk melihat kapal sebegitu meskipun dalam  lokasi terpencil, 270ft kedalaman di bawah air dan cili 38f / 3c suhu.

Dan dia berkata dia memerlukan satu pasukan penyelam yang sangat terlatih untuk  membuat perjalanan pengambaran ini berjaya.

'Saya mahu menangkap imej bangkai kapal seperti tidak pernah dilihat sebelum ini oleh itu saya perlu membawa satu pasukan kecil penyelam yang berpengalaman untuk membantu,' katanya.

'Kami hanya mempunyai 25 minit pada kedalaman itu untuk menangkap gambar sebelum perlu naik semula selama 75 minit lagi untuk kembali ke permukaan.

"Ia benar-benar gelap di bawah sana oleh itu komunikasi adalah amat sukar.

Ditanya apakah gambar kegemarannya pada hari itu, Becky berkata ia adalah salah satu piano dengan cahaya tipis yang menerangi melalui tingkap di belakangnya.

'Saya fikir ia adalah imej yang akan menghantui saya,' katanya.

'Banyak tangkapan saya tidak dapat dicapai tanpa pasukan yang hebat dan rakan-rakan menyelam yang berdedikasi. Saya menghargai orang-orang yang banyak  membantu  untuk menangkap imej-imej ini.Editor- Nora