7 Gambar Pasangan Berusia 15 Dan 14 Tahun Ini Sah Menjadi Suami Isteri.


Bantaeng, Indonesia - Sepasang pasangan remaja bawah umur mengejutkan masyarakat apabila mereka telah selamat di ijabkabulkan sebagai pasangan suami isteri pada Isnin yang lalu

Pasangan muda tersebut yang dikenali sebagai Syamsuddin, 15 tahun serta pasangannya Fitrah Ayu, 14 tahun dikatakan berasal dari Bantaeng.

Pasangan tersebut telah dinikahkah secara sederhana di kediaman nenek pengantin perempuan di Jalan Sungai Calendu, Kecamatan Bantaeng.

Kedua mereka telah dinikahkan oleh penghulu kampung KUA Kecamatan Bantaeng. Syarif Hidayat dengan pengantin perempuan berwalikan ayahnya  sendiri iaitu M Idris Saleh.

Manakala wali bagi pengantin lelaki adalah ayahnya Dg Sangkala dengan ditemani oleh kakaknya Sinta.

Menurut Syarif Hidayat kepada TribunBantaeng, pasangan tersebut telah dinikahkan pada sekitar pukul 10 pagi.

Perkahwinan yang berlangsung ini sempat menarik perhatian rata-rata masyarakat kerana pasangan pengantin tersebut masih lagi merupakan remaja dibawah umur serta masih lagi sedang belajar di sekolah menengah.

Namun begitu, diberitahu bahawa pernikahan tersebut berlangsung adalah dengan restu daripada kedua belah pihak lelaki serta wanita  yang merestui hubungan mereka.

"Daripada berlaku perkara yang tidak seharusnya, lebih baik jika mereka dinikahkan sahaja supaya tidak mengundang sebarang masalah pada masa akan datang.

"Apatah lagi mereka sememangnya suka sama suka jadi ianya bukanlah sesuatu masalah bagi mereka, "katanya lagi.

Walaubagaimanapun, pasangan ini sempat menimbulkan perdebatan segelintir masyarakat yang ada sebilangannya tidak bersetuju dengan pernikahan mereka termasuklah beberapa menteri yang menentang pernikahan seumpama ini berlaku.