Pelajar Kolej Dilarang Memakai Skirt Pendek Di Kampus

Pelajar-pelajar di larang sama sekali untuk memakai skirt pendek di sebuah sekolah vokasional, inisiatif  tersebut di ambil bagi
Pegawai sedang mengukur skirt yang di pakai oleh pelajar
China - Pelajar-pelajar di larang sama sekali untuk memakai skirt pendek di sebuah sekolah vokasional, inisiatif  tersebut di ambil bagi mengelakkan perkara tebbait berlaku ketika musim panas yang semakin hari suhu semakin meningkat.

Seperti yang kita ketahui di negara China terdapat empat musim yang silih berganti, musim panas yang bakal tiba ini nanti dijangkakan suhu kepanasan di negara itu akan terus meningkat sehingga melebihi 30 darjah celcius.

Kebanyakkan pelajar masing-masing telah mula memperkatakan mengenai peraturan tersebut yang seperti menyeksa mereka, peraturan tersebut berketepatan dengan hari musim panas di China Shandong apabila suhu semakin kerap meningkat.

Para pelajar lebih gemar mengenakan skirt pendek ketika musim panas dan kadang-kalanya skirt terbabit terlampau pendek menyebabkan mereka terpaksa membuat peraturan tersebut di kolej terbabit.

Walaupun kebanyakkannya tidak setuju dengan peraturan terbabit, namun terdapat sesetengah pelajar yang menyokong peraturan tersebut kerana berpendapat bahawa memakai pakaian yang terlampau terdedah di dalam sekolah adalah amalan yang tidak sesuai untuk pelajar.

Menurut petikan dari Shanghaiist, pegawai di kolej terbabit telah menjelaskan bahawa peraturan terbabit bukanlah kod rasmi sekolah tetapi ianya hanyalah merupakan set garis panduan yang disediakan oleh persatuan pelajar bagi meningkatkan imej dan nama kolej.

Pegawai terbabit juga telah menyatakan sendiri bahawa mereka bebas untuk memakai seluar pendek atau mini skirt di rumah tetapi mereka perlu berpakaian sopan ketika hadir ke kelas mahupun hanya berjalan di kawasan kampus.